söndag 22 januari 2012

Christchurch

Idag mådde vi alla bra igen och solen sken över Lake Tekapo. Tyvärr var det som ofta här på Sydön ganska svalt, trots att solen lyser.


Vi käkade frukost på ett cafe och satte oss sedan i Bobo Explorer för att transportera oss till Christchurch, Sydöns största stad med ca 350.000 invånare och sista stoppet under Nya Zeelandvistelsen.

Bilresan var 28 mil och vi var framme strax efter 14. Vi måste också inflika hur bra det har gått att hitta till alla hotell. Många städer vi varit i har inte varit jättestora, men vi hittade ju till hotellen både i Hamilton, Wellington och Christchurch och dessa är verkligen inga småstäder. Detta utan gps alltså.

Efter incheckning på ett Best Westernhotell, som verkar drivas av ett otroligt trevligt par, gav vi oss ut på stan. Man kan inte befinna sig i Christchurch utan att nämna jordbävning, eftersom hela staden präglas av det. Ledsamt faktiskt. Lite bakgrundsinfo om jordbävningarna;

Den "första" jordbävningen ägde rum den 4 september 2010 kl 4.35 på morgonen. Magnituden var 7,1 och skalvet skedde på ett djup av 10 km. Det blev en omfattande förstörelse men ingen människa dog.

Ett stort efterskalv skedden den 22 februari 2011, alltså för precis elva månader sedan idag. Magnituden var på 6,3 och epicentrum var ca 10 km från Christchurch centrum och det skedde på ett djup av 5 km. Trots att detta skalv hade lägre magnitud än det första så bedömdes det till en 9:a på MMI-skalan, vilket gör det till en av de kraftigaste jordbävningarna någonsin i ett stadsområde. Denna jordbävning ägde rum på ett lägre djup och den skedde också kl 12.51 då det var mycket människor i rörelse. Det ledde till att 181 människor dog och förstörelsen var omfattande. Bland annat blev Christchurch katedral från 1850-talet förstörd (den hade tidigare skadats i jordbävningar fem gånger tidigare). Vi har just nu ingen aning om den kommer att byggas upp eller inte. Ungefär en tredjedel av byggnaderna i centrum blev skadade och fick rivas.

Efter denna jordbävning har flera mindre skalv inträffat; 13 juni 2011 (magnitud 5,6), 23 december 2011 (5,8) och 2 januari 2012 (5,1). Det var alltså bara tre veckor sedan det senaste. Dessa skalv har dock endast orsakat mindre skador och inga dödsfall.

Så idag har vi knallat runt lite i de centrala delarna. Dock är det område som tidigare var huvudgatorna i city helt avspärrat för allmänheten. Endast de som bygger/river/rensar upp i området har tillträde. Istället har man gjort något slags alternativt centrum utanför avspärrningarna. Caféer, banker, butiker osv inryms i portabla moduler som är staplade på varandra. Idag var det inte mycket människor i rörelse och om det var för att det var söndag eller för att folk inte vill gå ut det vet vi inte. Tydligen har många människor flyttat härifrån sedan jordbävningen, permanent eller tillfälligt. I fredags när vi var ute pratade vi med en tjej som flyttat från Christchurch till Queenstown efter jordbävningen. Hon tyckte inte det kändes bra att vara kvar.

Klockan i det skadade kyrktornet har stannat på 12.51 då skalvet ägde rum.





Tillfälliga butiker, etc.








Så att knalla genom Christchurch centrum idag kändes sorgligt. Vi får hoppas att de kan bygga upp allting på ett bra sätt.

På vår promenad genom stadens gator upptäckte också Jonte ett känt namn. Läsare från Gamleby ser ju här att ett välkänt koncept från "byn" även fungerar här på andra sidan jorden.



Senare på em tog vi bilen och åkte upp på ett berg för att se på utsikten över staden.




Under dagen har det varit sol och ösregn om vartannat. Nu vräker det ner så vi har hållit oss hemma efter god pasta på ett italienskt ställe. Imorgon vet vi inte vad vi hittar på. Det är vår sista heldag i NZ.

2 kommentarer:

  1. Ja tänk Gamleby sätter spår i hela världen. Det gillar jag, min favoritort/ Morris

    SvaraRadera
  2. Underbara vackra NZ! Härligt att kunna drömma sig bort lite! Här hemma i Svea rike så har helgen bjudit på bröllopsbaluns, och snön vräkt ner! Njut av semestern och ha det underbart! kram Angélica

    SvaraRadera