söndag 8 januari 2012

Vissa har måndagsångest - andra inte

Två morgonpigga, förväntansfulla och törstiga herrar (bakom kameran en törstig Malin)

Idag tog vi en välförtjänt sovmorgon, man behöver det på måndagar tycker vi. Efter en lång och regnig dag i bilen var det skönt att vakna upp till strålande sol igen här i Napier. Efter frukosten tog vi en promenad längs med stranden och blickade ut över det gigantiska Stilla Havet. Vi hade gott om tid på oss innan vi skulle bli upplockade av vintaxin för dagens vinprovningar. På agendan hade vi fyra stycken olika vingårdar som i skulle få besöka och vi såg verkligen fram emot det.

Medan ni låg och sov hemma i Sverige skulle vi alltså få dricka goda viner och äta ostar och kex. Måndagar kan vara bra härliga. I skrivande stund har vi med andra ord dragit i oss en hel del vin varför dagens inlägg av förklarliga skäl blir mindre skrivande och flera bilder istället.


Trevlig park i Napier


Första besöket blev Moana Park

Klockan 12.30 hämtade vår chaufför Allan upp oss vid hotellet för vidare avfärd mot första vingården Moana Park. Denna vingård odlade 100% ekologiskt och producerade cirka 100 000 flaskor per år vilket inte är speciellt mycket. Nya Zealand en relativt erkänd vinproducent men står för endast 1% av världens tillverkning. Gott var det i alla fall och guiden på Moana Park var också den mest generösa av samtliga gårdar vi besökte i att bjuda oss på vin. Kändes bra att man fick valuta för pengarna redan på första stället och innan vi drog vidare drack vi årets första glas med rosé. Inte illa så här i januari!

Generös vinbjussare

Butik i Moana Park

Efter att besökt lilla butiken och inhandlat ett par viner begav vi oss vidare mot Ash Ridge ca 10 minuters bilfärd ifrån Moana Park. På passerades flera andra vingårdar men ingen är särskilt stor så de försöker säkert hitta sin nisch. En sak vi noterade var får som sprang omkring på vingårdarna men det fanns tydligen ett syfte med att ha de där. Det var nämligen bra att de åt av bladen på vinrankorna och av gräset intill.

Vi fick även berättat för oss att denna gård, Ash Ridge, endast hade producerat vin i 1-2 år. Ägaren till gården hade köpt marken för 5 år sen och planterade då sina första vinrankor som tar drygt 3 år att växa till sig. En något bitter underton kunde man höra i denna mans röst då det numera var billigare att köpa mark jämfört med för några år sen. I jämförelse med Napa Valley, borta i staterna som kostar 20 gånger mer, var priserna här väldigt låga.


Nyfikna och törstiga provsmakare

Efter att ha lyssnat klart på föreläsningen på denna gård var det givetvis dags att bege sig in i butiken och inhandla fler viner. Ni kan nog snart gissa hur förfarandet fortsatte på de två efterföljande gårdarna...

Salvare, besök nummer 3

Mera Rosé



Vinrankor

Vi kan ju berätta för våra kära läsare hur underbart det är att kunna sitta ute i kanske 25 grader eller mer, dricka vin och bara ha det bra. Det känns skönt att vi får uppleva sommaren redan nu.

Gruppbild på samtliga deltagare under dagen

Avslutningen på vistelsen vid Salvare bjöd förutom på nya vininköp även på provsmakning av övrigt gottgott. Vi fick smaka på goda nybakade brödsorter som vi doppade i Salvares egenproducerade olivolja. Till det kunde man även doppa detta i någon form av kryddblandning som smakade himmelskt. Som en sista bonus fick en sinnessjukt god frozen wine cocktail.

Av en slump visas det i tidigare inlägg omnämnda programmet "Gränsbevakarna Australien" på tv just nu. Vi inser att vi (läs Stefan) kommer att få problem i tullen när vi ska ta in allt vi har handlat idag då mycket klassas som mat vilket är småbesvärligt att ta med sig över gränsen till Australien...


Fjärde och sista besöket, Unison Vineyard

Sista stället på denna mycket trevliga vinprovning gick till Unison Vineyard. Som vi uppfattade det var det här den minsta producenten utav dagens besök med sina 10 000 flaskor per år. Återigen så slank vinet ner även här. Dessutom hade det dukats upp en ostbricka med oliver, soltorkade tomater, diverse ostar och kex som varvades med mer vin.

Tunnan som vinet lagras i kostar tydligen 2000 NZ dollar vilket är ungefär 11 000 SEK

Vi fick inte riktigt ihop matematiken med hur vinodlarna fick sin verksamhet att gå runt här med tanke på kostnaderna för maskiner och tunnor samtidigt som de inte säljer särskilt mycket. Kanske missade vi ett par nollor men det tillskrivs i så fall de goda vinerna.

Nöjda och belåtna lyfte vi på den berömde hatten, rullade mot Allans bil sjungandes på trallvänliga låtar. En mycket trevlig och ovanlig måndag skulle man kunna sammanfatta det i.


Totalt inhandlade vi 13 flaskor vin, en burk senap, 2 påsar tillbehör för att kunna göra frozen wine cocktails och någon dip eller liknande.

Nu har vi i alla fall fyllt på våra lager med goda viner som kan avnjutas tillsammans med ett trevlig sällskap när man är hemma i Sverige igen. Så gillar du vin och vet med dig att du är ett trevligt sällskap så är du som Jonte brukar säga; klar!


6 kommentarer:

  1. Min chef undrar vad ni skall med en burk senap till?? Du sparar väl ALLA dina flaskor till mamma och pappa Stefan eftersom vi vattnar dina blommor mens du är borta.

    Kjersti

    SvaraRadera
  2. Vem skriver dessa intressanta texter? Alltid lättläst och informativt - kul att ni trivs ciao / Pappa (JC)

    SvaraRadera
  3. Med tanke på hur få som verkligen följer er så blir det "klart" mycket vin inom la familia, när ska ni sporta lite?? mest öl o vin som vi ser o hör om :) tänk 5 sekunder i munnen är 5 månaders slit att få bort från höft/mage

    SvaraRadera
  4. Vi följer alla era inlägg. Vi kommer på vinfesten om vi kvalar in / Morris familj

    SvaraRadera
  5. Vad kallar man en person som gjort vin en längre tid? Dru van...

    SvaraRadera