onsdag 4 januari 2012

Stay left, stay safe!

Vi vaknade strax innan 07.00 i morse av ett mycket produktivt bygglag som borrade hamrade och byggde strax intill vår fina lägenhet. Idag var den stora dagen kommen. Det som vi så länge våndats inför. I Nya Zealand liksom i Australien kör man på vänster sida av vägen och det var dags att hämta ut vår hyrbil. Körningen började liksom vädret denna morgon, riktigt uselt. Efter cirka 2 minuter lyckades vi köra av helt fel, i fel fil, in på HELT fel ställe, nämligen in på polisstationen. Både vädret och körningen artade sig dock. Himlen sprack upp, solen tittade fram och Jonte kändes som en mycket erfaren vänstertrafikant, trots att han endast kört på vänster sida två gånger tidigare; i refugen vid Bennys Bilverkstad i Gamleby och på Magnetic Island Australien, 2010.

Dagens utflykt var en 23 mil lång bilfärd norrut från Auckland mot Paihia. Resan kan tyckas lång men vilket fantastiskt landskap vi fick se längs med vägen. Nya Zealand är ett väldigt grönt land med höga berg, mycket varierande flora, krokiga vägar och en hel del kor. Man kan tro att Tolkiens hober bor i varenda kulle. Väl framme i Paihia firade vi att Jonte hade lyckats hålla sig till vänster, köra i rondell och parkera med ratten på fel sida med en glass i solen. Vi bokade därefter en båttur som skulle ta oss runt i den så kallade skärgården. Med lite tur skulle vi få se delfiner och en grotta.

Vår båt för dagen

Vädret blev bättre och bättre för varje minut nu och lagom till båten lämnade bryggan så var det säkert 28 grader varmt. Det tog inte lång tid innan våra kameror smattrade som aldrig förr. Tillsammans tog vi nästan 300 bilder under den 4 timmar långa båtturen. Vi hade förmånen att få se tre stycken delfiner som simmade och lekte. Helt underbara djur och vi liksom de övriga passagerarna sprang från den ena sidan av båten till den andra för att få så bra bilder som möjligt.

Flipper?

Vi begav oss vidare med båten ut till huvudnumret för denna tur. Det bolag som anordnade rutten hade promotet ”Hole in the rock” som århundradets grej. Väl framme så var det inte mycket mer än just ett hål i ett berg. Verkligen fint men inte så att man kanske driver sin affärsverksamhet genom detta.

Hole in the Rock!


Vidare la vi till vid en ö där man kunde välja att följa med på en kortare tur runt ön. Vi valde att svalka oss i det fina och sköna vattnet istället och det gjorde vi nog rätt i. Stoppet varade inte längre än ca 40 minuter och det blev varmare och varmare. Väl på båten igen satte vi oss högst upp för tillbakafärd till Paihia. Vi nöjt av denna resa utan kameror. Det är alltid kul att ta foton men det är lätt att man glömmer av se hur det ser ut i verkligheten också. När vi tackat för oss och denna härliga båttur gick vi raka vägen till en restaurang vid hamnen och åt samtidigt som en drös av ”one hit wonders” från främst 80-talet ekade ut i lokalen.

Baywaych?

Mätta och belåtna begav vi oss tillbaka till bilen. Då vi inte känner oss helt hemma gällande hur och var man får parkera här blev vi glada över att den stod kvar och inte hade blivit bortforslad. En timme in på bilresan hem mot Auckland började regnet att hälla ner. Lagom till att vi nästan är hemma slutar det regna och vi får se ett otroligt vackert Auckland city by night. Snacka om timing!

Nu sitter vi i lägenheten igen och kopplar av med en varsin öl och laddar inför nya turer imorgon. Då är det dags att lämna Auckland för denna gång.


Vi vill avsluta med dagens konstaterande som är:

En körning som börjar illa alltid går att ordna upp så att det blir en bra körning i slutändan.

4 kommentarer:

  1. Om inte jag missminner mig från tidigare blogginlägg så fanns det vissa antydningar till "vänstertrafik-körning" av Jonte redan under vistelsen i Sydney :)

    SvaraRadera
  2. Jag vill kunna klicka på och få förstoringar på era foton i detta inlägg. Varför går inte det? Det funkar ju alla tidigare inlägg. Vill ju ha en närbild på de två badpojkarna :)

    SvaraRadera
  3. Du vet Tuss, här är det på vänster sida man kör...

    SvaraRadera
  4. Therese, I NZ sänder de oss på channel 4 eller liknande varje kväll så det är varar att beställa hem den kanalen. Eller så får du vänta på inbjudan till film- o fotokväll i Svedala

    Kram Stefan

    SvaraRadera