onsdag 18 januari 2012

Milford Sound

Idag var det dags för en av resans höjdpunkter, fjorden Milford Sound som ligger svårtillgängligt i Fjordland National Park, ca 12 mil från Te Anau. Fågelvägen ligger den inte så långt från Queenstown, men det är höga berg mellan så att ta sig dit tar sin lilla tid. Många åker ju på en dagsutflykt från Queenstown, men vi valde ju att att köra från Queenstown till Te Anau och bo där för att inte få så himla långt att åka.




Vi hoppade upp vid 8.30 och lämnade hotellet en timme senare. När vi åkte från Te Anau var vädret ok. Det hade blåst järnet på natten och var ganska svalt, men solen tittade fram då och då och det regnade inte. På vägen upp mot Milford Sound blev vädret sämre och sämre. När vi inte var långt därifrån hade det börjat regna ordentligt och molnen var så tunga och mörka att inte trädtopparna syntes. Väl framme bestämde vi oss för att avvakta någon timme för att se om det skulle lätta, men det gjorde det inte så då bokade vi in oss på en två timmars båttur i fjorden. Det fanns 5-6 olika företag som ordnade turer i fjorden till ungefär samma priser, så vi plockade en tur där tiden passade oss och 13.35 tuffade båten ut. Det var en av de mindre båtarna vi åkte med och det var inte så många passagerare på den vilket gjorde att det var lätt att förflytta sig runt på båten, byta plats, gå ut på akterdäck, gå ut i fören osv.


Vi hade ju inte vädergudarna med oss men det var ändå helt enastående. Bergen runt om fjorden är höga och utför dessa kastar sig hundratals större och mindre vattenfall. Det var otroligt vackert. Det var dock så klart tråkigt att man inte kunde se så långt pga regn och dimma, vi såg tex inte topparna på bergen och då var det inte heller så lätt att ta bra kort. Inga bilder kommer heller att visas idag då vi är wifi-lösa på hotellet, bloggar från en restaurang och Malin som brukar fixa med fotona har glömt kameran på hotellrummet:-(. Imorgon får vi försöka lägga upp lite foton, men så länge kommer att par bilder från nätet som visar hur det ser ut i Milford Sounds när solen skiner.



Trots att det blåste och att regnet vräkte ner större delen av tiden var det ändå en trevlig tur. Båtens kapten sade att han tyckte det var tråkigt för vår skull att de regnade men för hans egen del tyckte han att Milford var som bäst när det stormade och regnade.Vi såg också pälssälar vid två tillfällen som låg och vilade sig på klippor. Vi tror att det skall finnas några bilder på dessa att visa imorgon.

Mot slutet av turen lättade det och efteråt gick vi och fikade och när vi kom ut från restaurangen lös solen igen, så vi fick några kort med blå himmel från land. Sedan blev turen tillbaka till Te Anau desto finare när solen sken och bergstopparna syntes. En tysk kille som varit med på samma tur som vi fick lifta ned oss tillbaka till Te Anau.

Nu stänger restaurangen om sex min så vi får avsluta och återkomma imorgon och hoppas på att vi då fått tag i bra uppkoppling.

1 kommentar:

  1. Vart ska Ni åka nästa gång - för att bräcka denna trip?

    SvaraRadera