fredag 6 januari 2012

In i dimman, hos en källare nära dig

Halloj alla därhemma!

I morse var det tre stycken pigga och utvilade superbloggare som steg upp vid 08.00. Lördag morgon, inga konstigheter! På dagens schema hade vi fler aktiviteter än tidigare under resan. Med kamerorna laddade checkade vi ut från vårt château och begav oss iväg till Wai-O-Tapu Thermal Wonderland som är ett 18 000 kvadratkilometer stort område med slocknande vulkaner, bubblande lerpölar, vatten i alla möjliga sorters färger och en hel del dimma. Strax efter kl 10.00 skulle vi få chansen att se en gejser som fick utbrott.

En tidig morgon kräver en fruktstund innan det blir action

Före utbrottet

Väl på plats intog både bra sittplatser och dagens första frukt. En guide berättade att på denna plats vi befann oss på var det förut ett gammalt fängelse. Här får man lära sig att göra rätt för sig om man hamnar bakom galler. Dagliga sysslor såsom städning och tvagning tillhörde vanligheterna. En dag när fångarna tvättade sina kläder vid gejsern råkade en björnbuse tappa ner tvålen i den. Som ni vet ska man inte tappa tvålar och framförallt inte i en gejser. Då fick den nämligen ett fruktansvärt utbrott och det sprutade vatten från denna källa åt alla håll och kanter och buset fick lägga benen på ryggen. Numera finns där inget fängelse eller bus heller för den delen. Tvålen däremot hade guiden med sig för att skapa denna kemiska reaktion som ni ser på bilden nedan.

Utbrott i bakgrunden och en glad Malin i förgrunden

Wai-O-Tapu har levt med vulkanisk aktivitet i 160 000 år och omges som tidigare nämnts av väldigt mycket vatten. Dock finns det absolut inget fiskeliv i dessa vatten vilket man förstår på den märkliga färgen.

Bilden förklarar uppkomsten av olika färg på vattnet och vegetationen


Under ytan strömmar det magma som finns kvar efter tidigare vulkanutbrott. Detta påverkar såklart vattnet som kan bli upp till 300 grader varmt under ytan vilket absorberar diverse mineraler i bl.a. bergen och vattnet.


The Champagne Pool

Vid "Stureplanspoolen" fastnade vi en stund på grund av de fina färgerna, dimman, det bubblande vattnet och lukten. Poolen är 62 meter djup och har en temperatur på ytan om 74 grader. I denna finns det både guld och silver.

Vatten färgat av järn och sulfat och det ändrar färg beroende på solljus



Mud pool

Efter besöket intog vi en lunch innan vi begav oss vidare till Mud pool area. Det är underliggande källor som få leran att koka så att det då och då flyger upp och stänker ner nyfikna turister. Malin var särskilt intresserad av att beskåda detta och berättade att hon blev lite sugen på att hoppa ner och göra bomben. Inte den bästa av idéer men det var helt klart fridfullt och fascinerande att se lera som bubblar. Kanske är det barnasinnet som sitter och och dagisminnena då man med galonisar och stövlar hoppade i pölar och petade i lera? Vi såg senare att man kunde köpa denna lera i Gift Shopen som diverse mjukgörande krämer. Något sådant inhandlades dock inte men Jonte köpte däremot en fin tröja.

Då hade vi med andra ord redan hunnit med två aktiviteter under dagen och det var dags för den tredje, att beskåda Huka Falls. In i bilen och regnet hängde i luften. Väl framme gick vi en promenad och kikade ut över det helt otroliga landskapet.
Ner för denna klippa rinner det ner 220 000 liter vatten per sekund vilket innebär att vattenfallet skulle kunna fylla 5 OS-bassänger i minuten! Jonte och Stefan skulle haft tillgång till den igår när de tappade upp jacuzzin under dryga halvtimmen.


Vid det här laget hade vi sladdat runt ett antal mil i Bobo Explorer på Nya Zealands vägar utan att ha tankat. Om 40 minuter skulle de öppna dammarna vilket vi ville se så vi passade på att fylla upp bilen med lite Ultra 91 Fuel. Det var dock lite svårt att hitta nån mack så vi fick lite ont om tid men vi hann i alla fall tillbaka spot on time. Öppnandet av dammen var inte något att skriva hem om men vi gör det i alla fall. Hurtiga som vi är tog vi en promenad och trotsade regnet. NZ är alldeles för fint för att kasta bort en regnig dag med att sitta inomhus.


Dagen var ju inte slut än, nej klockan var 16:30 så vi hann faktiskt med att åka till en park som heter Moon Crater. Det området påminde lite om det första stället vi var på idag. Den stora skillnaden var att det var bra mycket mer dimma och grönare område. Vegetationen på området är speciella då värmen från underliggande källorna gör det omöjligt för många växter att överleva vilket skulle få de flesta med gröna fingrar att slita sitt hår i frustration.

Rök som stiger upp från marken

Den täta dimman, det lätta regnet och det faktum att vi i princip var helt ensamma inne på området var nästan lite kusligt.


Nu är det kväll och rubriken till trots, det blir sängen snart för oss och inga brusdrycker idag. Vi är helt slut efter en lång och mycket trevlig dag. Vi har nu lämnat Rotorua bakom oss och har checkat in på ett fint hotell i Taupo med havsutsikt och en skridskobana. Att skridskor inte är nationalsporten här märks då stora som små skridskoåkare har någon form av rullator framför sig där de åker.

Vi avslutar med dagens outfit. Vi kallar den för den turistande superbloggaren.
För att få till denna look bör du ha en systemkamera på magen, en digitalkamera i fickan, en karta i bakfickan och starka ben som tar dig genom långa strapatser. Vi tackar även Swedbank Hamngatan för sponsringen av regnponcho modell orange!

Dagens outfit

1 kommentar:

  1. Vilka härliga bilder och inte en fågel i siktet Stefan. Tror jag det att du trivs.

    Kjersti

    SvaraRadera