onsdag 11 januari 2012

I never promised you a rose garden

Sista dagen på Nya Zeelands norra ö började för vissa redan strax efter åtta då en av resenärerna genomförde resans första träningspass. Ett lättare pass i hotellets välutrustade gym. Tack Stefan för att du gett oss andra dåligt samvete.
Vi andra låg och drog oss ända till strax efter nio. Hur skönt som helst.

Nu var det dags att ge sig ut på stan och turista i Wellington. Man kan konstatera att denna stad är väldigt kompakt byggd. Allt verkar ligga väldigt centralt och stadskärnan är liten. Minrde än sillstryparstaden men ändå en huvudstad. Detta beroende på att hela staden är omgiven av höga berg.

Efter en stärkande frukost på ett litet franskt ställe (där det visade sig att killen som jobbade i cafet kunde svenska eftersom han bott i Sverige i två år) var det dags att börja leta efter den första sevärdheten, den gamla bergbanan. Denna går från centralt i city upp på ett av dessa berg till den botaniska trädgården. Utsikten över staden och bukten utanför var väldigt vacker.

Bergbanan kämpar sig upp för berget

Två glada resenärer


Nu var det dags att bege sig in i en botaniska trädgården. Vi hade inga förväntningar alls på denna då vi inte läst på något speciellt om trädgården. Vi valde att följa en stig som kallades för blomstigen och som ledde från toppen av trädgården ner till citykärnan igen.
I trädgården finns en hel del växter av olika slag från i princip alla delar av världen. Nedan följer några bilder från parken.
Planterad persilja i botaniska trädgården

Nu var vi snart framme i city igen. Dock var det ett stopp kvar på vägen, Lady Norwood Rose Garden. En helt underbar rosenträdgård med över tre hundra olika typer av rosor. Både vanliga rosor och klängrosor. Här fanns rosor från all världens hörn och i alla upptänkliga färger. Denna trädgård är väl värd ett besök. Framförallt när solen är framme som den som tur var när vi var där.

Rosen Ingrid Bergman

Nu lämnade vi rosträdgården för att bege oss in mot city. Där blev det en kortare vilo/solpaus innan det var dags för turistmål två för dagen, parlamentsbyggnaden i Wellington. Här sitter både Nya Zeelands regering och dess parlament. Här kommer lite fakta om parlamentsbyggnaden och Nya Zeelands styre.
Parlamentsbyggnaden
  • Första byggnaden byggdes 1865, förstördes i en brand 1907
  • Nuvarande byggnaden byggdes efter branden och var klar 1922
  • Byggdes till 1977 med den berömda bikupan
  • Byggnaden skakades av en ny brand 1992 som förstörde biblioteket
  • Hela byggnaden renoverades mellan 1992 och 1995
  • Jordbävningssäkrades i samband med renoveringen 1992
Nya Zeelands styre
  • Parlamentet har en kammare. Överhuset avskaffades 1935
  • Består av 120 eller 121 ledamöter, beroende på mandatfördelning
  • Ursprungsbefolkningen har 7 platser som fördelas enligt en speciell lista
  • Just nu är det de konservativa som styr. Det har de gjort de tre sista åren
Två av tre resenärer uppskattade detta besök väldigt mycket. Den tredje inte lika mycket. Personen i fråga somnade redan vid videopresentationen innan själva rundturen. Så nu är den stora frågan om ni följare kan gissa vem det var som somnade.....
Totalt fotoförbud råder tyvärr i byggnaden så ni går hålla till godo med en bild tagen utanför.


Nu var det dags att gå hem och ta en powernap inför kvällen. Denna kommer innehålla en hel del planering av den fortsatta resan. Vi har ju en hel sydö att ta oss igenom. Många mil i bil lär det bli. Men också många roliga äventyr.

Kvällen avslutas med en mycket god biff på the D-bar. Denna kan vi varmt rekommendera om ni någon gång kommer till Wellington.
Så nu är det dags att hoppa i bingen och ladda inför resan över sundet imorgon. Uppstigning redan 06:30 lokal tid.

1 kommentar:

  1. Stefan sov - eftersom han hade gymmat. Annars är han oerhört road
    Av sån info ;)
    Jc

    SvaraRadera